Wees lief, loyaal en shop lokaal

Lokaal

Nieuwe business in Amsterdam geopend!

Spinazietaart, fetakaas, dolmadakia, bulgursalade en baklava: met deze lekkernijen verblijdt Caterina Tzoridou (oorspronkelijk uit Thessaloniki, Griekenland) steeds meer Amsterdammers, die snel vertrouwd raken met haar eten. Haar traditionele, zeer Griekse kruidenierswinkel Olivity is een van de favoriete hangplekken voor Nederlanders geworden.

Caterina’s verhaal over hoe Olivity tot stand is gekomen, is erg interessant. Tot 2007 werkte ze in Griekenland als vertaalster en kinderboekenschrijfster, terwijl ze ook korte periodes in het buitenland doorbracht. In april 2008 besloot Caterina om te proberen “hoe het leven buiten Griekenland zou zijn”. Ze koos voor Amsterdam.

Tijdens de eerste maanden van haar verblijf begon ze vanuit haar huis te koken, te experimenteren en te werken als traiteur op amateurbasis. Maar toen, na de aanmoediging van degenen die haar zelfgemaakte lekkernijen probeerden, besloot ze haar kookkunst op een meer georganiseerde manier te promoten. In het begin experimenteerde zij met recepten en ingrediënten, maar zij bleef trouw aan haar oorspronkelijke idee: zoete en hartige lekkernijen maken met olijfolie.

Tijdens de eerste maanden van haar verblijf begon zij vanuit haar huis te koken, te experimenteren en te werken als traiteur op amateurbasis. Maar dan, na de aanmoediging van diegenen die haar zelfgemaakte lekkernijen probeerden, besloot zij haar kookkunst op een meer georganiseerde manier te promoten. In het begin experimenteerde zij met recepten en ingrediënten, maar zij bleef trouw aan haar oorspronkelijke idee: zoete en hartige lekkernijen maken met olijfolie.

Beetje bij beetje begonnen haar creaties op te duiken op openluchtmarkten in Amsterdam. Het project werd meer georganiseerd en kreeg de naam Olivity. Haar producten werden op grote schaal geproefd en waren geliefd en zijn nu regelmatig op het menu te vinden in haar pas geopende winkel, Olivity, Overtoom 239.

Wat kan men in de winkel vinden? Van dolmadakia en spinazietaart, tot fava (gele erwtenpuree) met gekarameliseerde uien en unieke dipsauzen: tzatziki, dillesalade en originele combinaties, zoals rode biet, walnoot en tijm. Caterina heeft speciale aandacht voor veganisten, met vochtige muffins, zonder een spoor van boter, melk of eieren, en met heerlijke groentewraps. Natuurlijk zijn de schappen gevuld met Griekse kwaliteitsproducten, die ze betrekt van importeurs met wie ze samenwerkt.

Bescheiden als ze is, vindt ze het nog te vroeg om te spreken van een succesvolle zaak; maar haar vaste klanten en haar samenwerkingen met verschillende cafés, zoals het Foam Café waar haar baklava wordt verkocht, bewijzen haar ongelijk. Veel van haar klanten zijn trouwe Olivity-fans en komen drie of vier keer per week terug om enkele van haar lekkernijen te kopen.

“Het land is het koninkrijk van de boter. Olijfolie wordt beschouwd als een luxeproduct, vooral vanwege de hoge verkoopprijs. Dat is de reden dat mensen aarzelen om ermee te experimenteren.” Caterina dringt echter aan op recepten die geïnspireerd zijn op de Middellandse Zee en de Griekse keuken, met olijfolie als basisingrediënt, en combineert elementen van de traditionele en hedendaagse Griekse keuken, waarbij het experimenteren en proberen natuurlijk nooit ophoudt. “Ik zorg ervoor dat mijn prijzen voor olijfolie, biologisch of niet-biologisch, redelijk zijn, f bijvoorbeeld, €11, 50 is de hoogste prijs, voor een 750 ml fles biologische olijfolie.”

Natuurlijk kan het starten van een bedrijf in het buitenland ontmoedigend zijn, maar voor Caterina “Het opstartproces was pijnlijk eenvoudig, dat wil zeggen, natuurlijk, in vergelijking met de situatie in Griekenland. De hele bureaucratie duurde maar een paar dagen, terwijl overheidsdiensten je het gevoel geven dat ze er echt zijn om je te helpen. Ik voelde me bijna ongemakkelijk bij hoe aardig en behulpzaam ze waren. “Natuurlijk houdt het werk nooit op. De rusteloze Caterina was zelfs tijdens ons gesprek dampende hete kaastaarten uit de oven aan het halen voor een cateringevenement dat ze de volgende dag had, terwijl ze nadat we hadden opgehangen een bakplaat met baklava begon voor te bereiden.

Dus als je in Amsterdam bent, loop dan even binnen bij Olivity, Overtoom 239 en zeg hallo en proef een paar van de vele heerlijke lekkernijen; je zult niet teleurgesteld zijn!

Alexandra

24-jarige mode-liefhebber, ontwerper en blogger van Deense afkomst, opgegroeid in Londen en Amsterdam.

Dit vind je misschien ook leuk...